Gelukfabriek Business Boost Interview met Chinouk Thijssen

Wie is Chinouk?

Ik ben Chinouk Thijssen en ik werk als freelance redacteur (boeken corrigeren voor uitgeverijen en auteurs) en dat doe ik nu zevenenhalf jaar. Daarnaast schrijf ik young adult-thrillers, heb ik een BookTube-kanaal waarop ik twee keer per week een video plaats, geef ik workshops schrijven en BookTuben en heb ik een maandelijkse column op Zakenmeisje.nl.

 

Don’t quit your daydream

 

Hoe ben je jouw bedrijf gestart?

Mijn contract bij een winkel waar ik acht jaar geleden werkte werd niet verlengd en ik had zo’n veertig sollicitaties lopen, maar dat draaide allemaal op niks uit. Eigenlijk wilde ik ook helemaal niet meer voor een baas werken, maar wat moest ik dan? Ik had geen idee wat er voor andere mogelijkheden waren. Tot een collega-redacteur me vroeg of ik niet ook redactiewerk wilde gaan doen, op freelancebasis. Ik ben me gaan inlezen, huisregels uit mijn hoofd gaan leren en correctietekens gaan leren en begon toen met het aanvragen van proefopdrachten bij uitgeverijen. Het eerste jaar was het vooral alles aanleren en proberen ergens binnen te komen, maar vanaf het tweede jaar begon het al een beetje te lopen. Inmiddels heb ik twaalf vaste opdrachtgevers en zit ik elke week vol met werk. Zo vol dat ik eigenlijk geen tijd meer had om nieuwe boeken te schrijven, haha.

Waar sta jij nu als ondernemer en waar wil je naar toe als ondernemer/met jouw bedrijf?

Op dit moment loopt het heel goed en ik hoop alleen maar dat het zo blijft. Wel wil ik zorgen voor een betere balans, waardoor ik in de weekend vrij kan zijn, maar dan moet ik iets opgeven, en dat vind ik nog steeds heel moeilijk, want alles wat ik doe vind ik heel leuk. Nu heb ik gekozen om de hele zomer geen workshops te geven en niet naar evenementen te gaan, om me te kunnen richten op avonden vol met het schrijven van een nieuw boek, anders komt dat er nooit van.

Wat is voor jou succes? Wanneer heb je dat voor het laatst ervaren?Auteursfoto Chinouk voor Gelukfabriek Business Boost Interview

Naar mijn mening is succes dat je kunt doen wat je het liefst wilt en dat je daarvan kunt lenen. Wat dat betreft voelt elke dag voor mij als een succes. Maar natuurlijk heb ik nog genoeg dromen die ik om heb gezet naar doelen. Je bent denk ik nooit klaar.

Wat betekent Geluk voor jou en hoe zie je dat terug in jouw bedrijf?

Toevallig heb ik net een column geschreven over dit onderwerp. Ik geloof niet dat het geluk is dat ik kan doen wat ik graag wil doen. Maar ik voel me wel heel gelukkig dat ik kan leven van mijn passie.

Waar haal jij inspiratie vandaan?

Dat kan echt overal vandaan komen, maar vooral tijdens treinreizen en het ontmoeten van andere ondernemers. Daar krijg ik altijd een dosis energie van.

Wat is je grootste blunder of misser in het ondernemerschap?

Een gecorrigeerd bestand inleveren bij een uitgeverij via de mail en nog voor ik een bevestiging heb ontvangen het bestand van mijn laptop verwijderen omdat hij vol was. Een dag later kreeg ik bericht dat ik het verkeerde bestand had ingeleverd. Of ik even het juiste bestand wilde sturen. Maar dat had ik dus niet meer, thanks to no back-up. Ik heb een duur programma gekocht om het verwijderde bestand terug te halen, maar dat lukt niet meer omdat ik mijn laptop al had opgeschoond met Clean My Mac. Toen moest ik het boek in heel snel tempo opnieuw corrigeren (80.000 woorden) en ik wilde mijn opdrachtgever echt niet laten weten dat ik zo’n stomme fout had gemaakt. Dus dat was doorwerken tot de volgende ochtend en reageren met: ‘Ik zie je mail nu pas. Hierbij het juiste bestand.’

Wat kan ik doen om dat te voorkomen?

Koop een externe harde schijf en zorg ervoor dat je overal een back-up van maakt.

Welke tip of advies heb jij voor mensen die een succesvol bedrijf willen fabriceren?

Luister niet te veel naar mensen die zich afvragen of je het wel moet doen en die zeggen dat het je geen zekerheid geeft en dat wat jij wilt doen al bestaat. Als jij er echt in gelooft en bereid bent er hard voor te werken, houdt niemand je tegen.

Wil je nog iets anders vertellen of meegeven? Dan kan dat hier!

Besef dat ondernemen heel hard werken is en dat het vaker wel dan niet voorkomt dat je dubbele uren draait. Maar als het echt je passie is, vind je dat helemaal niet erg. 🙂

 

Wil je meer weten over Chinouk:

www.chinoukthijssen.nl
www.youtube.com/chinoukthijssen

 

De foto van Chinouk is gemaakt door: Prisca Visser

- klantenervaring-