Gelukfabriek Business Boost interview met Willy Bakker

Vandaag het Gelukfabriek Business Boost interview met Willy Bakker. Ze is afgestudeerd Master Film- en TV Wetenschapper en eigenaar van het bedrijf Willy’s Wereld. Ze is redacteur en schrijft creatieve en foutloze teksten voor bedrijven binnen de culturele sector. Ik schrijf onder andere voor en over filmfestivals en films. Ik blog en vlog over het ondernemersleven zelf en bied cursussen aan via mijn website. Binnen de cursus ‘Leren Redigeren’ zijn veel spellingtips verwerkt, omdat ik vind dat mensen tegenwoordig slecht schrijven online. Daarnaast ben ik specialist op het gebied van Social Media Marketing. Ik kan strategieën bedenken om meer naamsbekendheid te verwerven voor een eigen bedrijf van een klant via Social Media als Facebook, Twitter en Instagram.

Een quote die bij mijn bedrijf past en die ook op mijn visitekaartje staat vermeld is: ‘Willy’s Wereld: Creatieve Teksten op Maat.’

Dit past omdat ik voor bedrijven teksten kan aanleveren naar aanleiding van de wensen van het desbetreffende bedrijf. Ik kan interviews houden en uitwerken, persberichten schrijven, commerciële teksten schrijven en uiteraard teksten aanleveren met een creatieve twist. Dit doe ik bijvoorbeeld door woordgrapjes te maken of een concept zo te beschrijven dat mensen het letterlijk voor zich zien.

Hoe ben jij jouw bedrijf gestart?

Ik ben vanaf januari 2017 begonnen met mijn bedrijf. Na alle banen in loondienst, merkte ik dat ik eigenlijk steeds moe was en met tegenzin naar mijn werk ging. Nadat ik wegging bij een bedrijf waar ik het overduidelijk niet naar mijn zin had, besloot ik eindelijk mijn droom te volgen en een eigen bedrijf als redacteur te starten. Om een goede start te maken, heb ik met enige hulp van een paar vrienden een eigen website gelanceerd en geleerd hoe ik met WordPress moet werken. Ik kan het iedereen aanraden, omdat het in de basis zeer gemakkelijk te gebruiken is!

Ik heb toen verschillende Social Media kanalen opgezet en volgers verkregen door veel te bloggen op andere websites en door ludieke winacties voor nieuwe en bestaande volgers te bedenken. Zo viel er een chocoladetelegram met je eigen naam te winnen op Koningsdag en gaf ik voor Valentijnsdag een gratis, gepersonaliseerd gedicht weg. Hier had ik natuurlijk tijd genoeg voor, omdat ik op dat moment zonder werk zat en zo snel mogelijk aan de slag wilde gaan om mijn gave ideeën te kunnen realiseren. Ik woon lekker centraal in Utrecht en richt mij op klanten in de omgeving van de binnenstad, Hilversum, Amersfoort en Amsterdam, omdat hier het grootste aantal media- en filmbedrijven gevestigd zijn.

Waar sta je nu als ondernemer en waar wil je naartoe?

Op dit moment is de basis voor mijn bedrijf enigszins gelegd door middel van de website, het bijhouden van de Social Media kanalen en het aantrekken van klanten. Bedrijven kunnen mij natuurlijk altijd als freelance redacteur inhuren en voor zowel particulieren als bedrijven geldt dat ze bij mij verschillende online cursussen kunnen afnemen. De Social Media cursus ‘Meer Bekendheid in Minder Tijd en de cursus ‘Leren Redigeren’ lopen het best.

Toch kan ik er absoluut nog niet van rondkomen en heb ik naast mijn eigen bedrijf een baan in een callcenter. Voor de toekomst is mijn grote droom natuurlijk dat ik helemaal van mijn eigen bedrijf zou kunnen leven, zonder dat ik er een baan naast moet hebben om de vaste lasten te kunnen betalen. Daarnaast ben ik, net als velen, ontzettend fan van reizen, dus ik zou ook graag een digital nomad willen zijn. Lekker werken in het buitenland, het lijkt me fantastisch! Wat ik graag als doel voor ogen heb met mijn bedrijf is dat mensen schrijven weer leuk gaan vinden en ook weer goed Nederlands gaan schrijven. Ik hoop van harte dat ik mijn klanten daarmee kan helpen.

Wanneer vind jij jezelf een succesvolle ondernemer?

Dat is een moeilijke vraag, omdat ik eigenlijk nooit helemaal tevreden ben. Ik ben regelmatig op zoek naar nieuwe gebieden waarin ik mezelf kan ontwikkelen. Wat ik wel al een kleine overwinning vond, was op de dag dat ik ineens 100 Facebookvolgers had. Met dat soort zaken maak je mijn dag ook weer helemaal goed, eigenlijk. Ik denk dat ik mezelf als succesvolle ondernemer kan bestempelen, als ik kan leven van de inkomsten van mijn bedrijf en ook af en toe een reisje kan maken.

Wat betekent geluk voor mij?

Geluk is voor mij genieten van het leven samen met vrienden en andere dierbaren. Geld zie ik als een soort bron die het samenzijn met deze mensen kan faciliteren. Ik heb geld nooit belangrijk gevonden, tot ik een tijdje terug in de financiële dienstverlening heb gewerkt. Ik merk dat het toch wel een prettige bijkomstigheid is als je je daar geen zorgen over hoeft te maken en dit ook kunt investeren in anderen of in je eigen bedrijf om het nog beter te maken. Geluk is voor mij naast samenzijn met vrienden ook een gevoel van rust in mijzelf, dat ik eindelijk iets doe waar ik helemaal tevreden mee ben en waar ik ook anderen mee help. In mijn bedrijf zie je mijn empathie terug in die zin dat ik heel duidelijk mensen weer wil leren schrijven in zijn puurste vorm: voor mij betekent dat met veel plezier vanuit je eigen belevenissen een verhaal vertellen en dan het liefst ook nog foutloos;)

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Eigenlijk heb ik altijd als kind al een enorme fantasie en een groot inlevingsvermogen gehad. Ik zat altijd met mijn neus in de boeken, dus schrijvers als Roald Dahl of Dick Laan zijn absoluut grote voorbeelden voor mij. Daarnaast ben ik altijd enorm fan geweest van de oldschool zangers als David Bowie, David Byrne, Ian Curtis en dergelijke. Zangers met een rauw randje en een enorme creativiteit, die ik zelf allebei ook enigszins in mij voel. Althans, ik voel me met hen en hun emoties verwant op een bepaald niveau. Als ik eenmaal begin te schrijven, dan vloeien er eigenlijk vanzelf wel verhalen uit mijn pen.

Wat is mijn grootste blunder/misser in het ondernemerschap?

Ik noem het niet een blunder of een misser, maar ik merk wel dat ik me als creatieve ondernemer een beetje verkeken heb op het verkoopgedeelte. Ik snap natuurlijk dat je jezelf moet verkopen en dat je jezelf ook echt als product moet aanprijzen, maar af en toe vind ik het idee om klanten heel veel geld te gaan vragen voor een cursus van mij als beginnend ondernemer, toch best lastig. Dan ga ik aannames zitten doen, sowieso al heel gevaarlijk als je zaken gaat invullen voor anderen omdat er vaak niks van klopt, maar dat een klant dan zou denken: ‘op zo’n broekie met maar een paar jaar ervaring zitten we echt niet te wachten’. Dat soort gedachten, daar maakte ik mij in het begin zeker wel eens schuldig aan. Ook het vinden van de juiste klanten is voor mij een dagelijks terugkerende struggle. Ik hoop dat dit interview me daar een beetje bij gaat helpen.

Waar zou ik andere ondernemers voor willen behoeden en wat is een belangrijke tip?

Wees niet onzeker over jezelf, jouw idee of je bedrijf op de manier die ik in de vorige vraag heb beschreven. Geloof in je product of dienst, ga ervoor en werk als een malle aan je sales skills, ook al blijft dit voor veel mensen lastig! Inmiddels heb ik verschillende workshops over sales gevolgd en voel ik me niet meer zo klein als eerder wanneer ik mijn eigen diensten promoot.

Nooit opgeven als je je droom wilt realiseren is vanuit mij het beste advies! Als het echt tegenzit en je doorzettingsvermogen je in de steek laat, juist dan is het belangrijk om niet op te geven en nieuwe manieren te zoeken om een dienst of product waar jij in gelooft aan de man te brengen. Je kunt hiervoor ook mijn coachingscursus ‘Doorzettingsvermogen en Volharding’ volgen, dan sleur ik je door deze onzekere periode heen! Veel succes allemaal met jullie mooie ambitieuze plannen. Go get ‘em en blijf ambitieus!

Wil je meer van Willy weten? Je kunt haar volgen op een van de volgende plekken:

Website: www.WillysWereld.nl
Facebook: www.facebook.com/WillysWereld
Twitter: www.twitter.com/WillysWereldNL
Instagram: www.instagram.com/WillysWereldNL

Wil je meer interviews van andere ondernemers of inspirerende blogs lezen? Kijk dan hier

 

- klantenervaring-