Je bedrijf laten groeien is niet altijd het belangrijkste doel

Laatst was ik in gesprek met een ondernemer, en hij zei iets wat me raakte. Deze ondernemer heeft zijn bedrijf laten groeien tot een een grote, stabiele en succesvolle onderneming. Hij draait al jaren een indrukwekkende omzet en heeft personeel in dienst. We hadden het over ondernemerschap en onze drijfveren. Hij zei: “ik hoef niet constant door te groeien, ik wil stabiliteit en gelukkig zijn. Ik wil dat mijn personeel gelukkig is en dat onze klanten gelukkig zijn.” Hoe mooi is dat!

Zijn visie op ondernemen raakte me, omdat het heel erg lijkt op hoe ik in het leven sta en hoe ik tegen het ondernemen aankijk. Mijn bedrijf is een mooie, stabiele basis van waaruit ik het leven kan leven zoals ik dat wil. Dan ben ik tevreden. Maar dit is voor een ondernemer in deze tijd best een bijzondere insteek.

Je bedrijf laten groeien is zeker belangrijk… maar het kan ook op een andere manier

We worden namelijk van alle kanten doodgegooid met “je moet je bedrijf laten groeien”. Het moet steeds groter, beter, meer. Begrijp me niet verkeerd: het is zeker belangrijk om je bedrijf te laten groeien. Helemaal als je net begint is het handig om te weten waar je naartoe wilt en daarvoor te doen wat je moet doen. Maar als je daar eenmaal bent…

Dan hoeft groei hoeft niet altijd te betekenen dat je steeds hogere omzetcijfers neerzet, meer productie draait, meer teamleden in dienst neemt, grotere locaties kunt betrekken, enzovoorts. Hoewel er niks mis is met deze visie op ondernemen en er een heleboel bedrijven zijn die het zo doen, is het niet hoe ik mijn bedrijf wil runnen.

Durf tevreden te zijn met wat er is – dat is ook groei!

Voor mij zit groei eerder in slimmer of efficiënter werken. In bewuste keuzes maken die aansluiten op mijn visie voor de toekomst. Maar ook in het geluk van je werknemers en klanten een prioriteit maken, zoals deze ondernemer die ik sprak het doet.

Groei zit ook in tevreden durven zijn met wat er is, met wat je hebt en met hoe je je voelt als mens. Ik weet dat ik van het altijd streven naar meer niet gelukkig word, dus ik doe het niet. Ik word gelukkig van ondernemers helpen een succesvol bedrijf op te zetten, maar wel op een manier die bijdraagt aan het leven wat ze willen leven. Je bedrijf altijd maar geforceerd laten groeien is daarin niet voor iedereen de belangrijkste keuze.

Wil jij onderzoeken op welke manier jij je bedrijf kunt laten groeien naar een niveau waarop je tevreden kunt zijn?

Vraag dan eens een Business Boost Sessie aan en laten we er samen eens over sparren. 


- klantenervaring-