Ondernemen is inspireren en niet kopiëren

Tijdens een strandwandeling op Ameland kwam ik er weer eens achter hoe belangrijk het is om je te laten inspireren en niet te gaan kopiëren.

Ik ben van het doelen stellen en sinds een tijdje maak ik ook elke maand doelen voor mezelf. Deze doelen schrijf ik op, maar maak ze ook visueel. Elke maand maak ik een moodboard/visionboard met de dingen die ik die maand wil doen, hoe ik me wil voelen, wat ik wil bereiken en de concrete doelen die ik heb.

Ik vond dat ik mijn creativiteit wat vaker en meer de vrije loop mocht laten. Dit bleef er nu al een tijdje bij en daarom besloot ik elke maand iets creatiefs als doel op te schrijven. In de maand september zou ik twee keer op Ameland zijn. Dus ik dacht hoe leuk is het om iets met het thema Ameland/strand/zee te gaan doen?!

Ik wilde me laten inspireren

Ik ben op internet en Pinterest gaan kijken voor inspiratie, en zag het idee voorbij komen om een fotolijstje te gaan beplakken met hout, stukjes drijfhout. Nu vind ik het heerlijk om op het strand te slenteren. Ik hou ervan om me te laten verrassen door alles wat ik zie. Schelpjes te zoeken en mooie dingen te vinden. Dus ik dacht, superleuk idee, ga ik doen!

Afgelopen week liep ik op het strand en toen zag ik ineens het eindresultaat weer voor mij. Ik kreeg niet echt de energie van het idee en ging er nog eens over nadenken. Maar kwam tot de conclusie dat ik het een heel leuk idee vind, dat het fotolijstje ook heel gaaf is, maar niet bij mij en mijn interieur past. Ik wil eigenlijk iets creatiefs doen voor mezelf. Dus ik dacht, als ik dat nu ga maken, maak ik iets wat niet voor mezelf is. Ik heb me hierdoor laten inspireren en ben het vervolgens gaan kopiëren. Maar daarmee is het niet iets voor of van mij. Het klopt niet. Dus ik heb uiteindelijk besloten om het niet te gaan doen. Voor de maand september heb ik een andere creatief project voor mezelf bedacht.

Ook in het ondernemerschap wordt veel gekopieerd

Maar ik moest direct denken aan het ondernemerschap. Want ook in het ondernemerschap gebeurt het vaak. Je ziet iets voorbij komen en denkt ‘o, dat moet ik ook doen’ of ‘oh, dat is een goed idee, dat ga ik ook doen’. En dat is misschien leuk en goed om even mee aan de slag te gaan. Je kunt op die manier bepaalde processen op gang te krijgen, maar ga nooit iemand zomaar nadoen. Gooi altijd ergens je eigen sausje overheen, zodat iets echt helemaal van jou is. Zorg dat jij er voor de volle 100% achter kunt staan en hetgeen jij doet ook echt helemaal bij jou en jouw klanten past.

Dus laat je inspireren, dat mag gerust, begrijp me niet verkeerd, maar ga niet kopiëren. Neem niet klakkeloos iets over van een ander, maar zorg altijd dat je het vertaald naar je eigen. Dan kom je echt het verst. Dan zul je merken dat je het meest tevreden, gelukkig en succesvol bent met alles wat je doet, maakt en ontwikkelt. Dat uiteindelijk de resultaten van jezelf groter zijn, maar ook die van je klanten omdat ze merken dat iets echt van jou komt, door jou gemaakt is, met jouw energie. En dat is waarom ze bij jou komen..

Dus laat je inspireren, maar ga niet kopiëren. Hoe gemakkelijk of aantrekkelijk dat in eerste instantie misschien lijkt, het levert niet op waar jij naar op zoek bent!

 

Wil je jouw ervaringen delen en hier verder met mij over praten? Vraag dan een gratis en vrijblijvende Business Boost Sessie aan via de link hieronder.

Afspraak maken

 

 

- klantenervaring-