Positief blijven als het in je bedrijf even tegenzit? Ik deel mijn top-tip!

Positief blijvenHet moment komt voor elke ondernemer. Je hebt een financiële tegenslag, de klanten blijven weg, je zit even niet zo lekker in je vel… Ineens denk je: moet ik dan terug in loondienst? Deeltijd, desnoods? Voor de veiligheid, de stabiliteit, je nachtrust. Je gezin! Mensen zeggen dan dat je nooit terug moet gaan in loondienst, want alles wat je aandacht geeft groeit. Ik ben het daar maar deels mee eens. In dit artikel deel ik mijn eigen verhaal over de hobbelige weg naar fulltime ondernemen én de top tip die mij helpt om positief te blijven als het in mijn bedrijf even tegenzit.

Zelf startte ik mijn bedrijf vanuit loondienst. Ik deed het ernaast, in de avond- en de weekenduren. De meeste ondernemers die ik ken starten zo! Uiteindelijk maakte ik de keuze om te stoppen met mijn baan en fulltime voor het ondernemen te gaan.

 

Wat werkt voor jou?

Ook nu – en ik ben echt al wel een tijdje bezig – heb ik weleens momenten dat het tegenzit en de gedachte “moet ik terug in loondienst” door mijn hoofd spookt. Hoort erbij. Geloof me maar: elke ondernemer denkt dat op een bepaald moment. Daar is ook helemaal niks mis mee. Het wordt pas gevaarlijk als je die gedachten de boel laat overnemen. Wanneer je diep van binnen weet dat je bedrijf het helemaal is, en je desondanks niet positief kan blijven wanneer het even tegenzit. Natuurlijk is het per persoon afhankelijk en kan alleen jij bepalen wat voor jou en je bedrijf het beste werkt. Misschien ben jij wel juist gebaat bij een deeltijdbaan, omdat de financiële stress die je ervaart bijvoorbeeld je creativiteit in de weg zit. Er is geen goed of fout hierin.

Positief blijven wanneer het tegenzit = successen vieren

Toch kun je er wel vrij makkelijk voor zorgen dat je positief blijft wanneer het even tegenzit in je bedrijf. Dit is hoe ik dat doe: ik vier uitgebreid mijn successen! Ik kijk regelmatig wat ik heb gedaan, hoe ver ik ben gekomen. Maak bijvoorbeeld eens aan het eind van de dag (of week) een lijstje met alles wat je hebt gedaan. Gegarandeerd goed gevoel – het is namelijk altijd meer dan je denkt! Trakteer jezelf dan op iets waar je heel blij van wordt: jezelf belonen en je successen vieren is een essentieel onderdeel van een positieve mindset. Dit kun je nog meer doen om successen te ervaren en positief te blijven:

  • Maak een pilot om je product te testen, vraag om feedback
  • Bied een mini-product of gratis dienst aan om te kijken of het aanslaat
  • Organiseer een challenge waar mensen op “aan gaan”, bijvoorbeeld op social media: daar kun je de engagement meteen voelen
  • Maak je missie helder en zorg dat je ‘m vaak ziet. Maak er bijvoorbeeld een poster van voor in je kantoor of sla het op als achtergrond op je computer of telefoon. Zo herinner je jezelf er steeds aan waar je het allemaal voor doet.

Heb je hulp nodig bij het formuleren van een sterke missie of wil je weer een positieve boost krijgen voor je bedrijf? Boek dan een Business Boost in 1 dag! Ik help je graag. Wat doe jij om positief te blijven wanneer het even tegenzit in je onderneming? Laat het me weten!

Marjan van de bult Liefs Marjan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven