Copycats

CopycatsVorige week had ik een mooi gesprek over copycats. Misschien heb jij er ook wel al mee te maken gehad: mensen die je (lijken te) kopiëren. Ik merk het zelf ook: hoe succesvoller je bent, hoe groter de kans dat mensen gaan je nadoen. Dit kan ontzettend irritant zijn en heel veel energie opslokken, maar je kunt het ook positief bekijken. Hoe ik met copycats omga, lees je in dit artikel.

 

Een copycat is iemand die jou op verschillende manieren kopieert. Soms kopiëren ze je hele website, nemen ze zonder bronvermelding je blogs over of lijkt hun social media account verdacht veel op dat van jou. Dit is ontzettend irritant en je mag daar zeker iets van zeggen! Ik ken ondernemers die advocaten hebben moeten inschakelen om de copycat te laten stoppen met kopiëren van hun content.

Bekijk het positief: een copycat geeft je een enorm compliment

Ergens is een copycat ook goed nieuws. Als mensen jou na willen doen, betekent dit dat ze je hoog in het vaandel hebben staan. Ze kijken naar je op, je bent een voorbeeld voor ze. Je wordt gezien en je doet iets goed. Steek dat compliment vooral diep in je zak en onthoud dit!

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat kopiëren totaal geen zin heeft. Het lijkt misschien even succesvol, maar een bedrijf niet vanuit jezelf runnen – wat een copycat in essentie doet – werkt op de lange termijn niet. Zo iemand moet dan heel hard werken om alles bij te houden en te kopiëren. Je mist immers de flow, de passie, de power en de energie die zit in het werken aan je eigen bedrijf. Dat gaan mensen vanzelf zien en voelen.

Hoe ga je om met een copycat?

Als ik een copycat heb, probeer ik het zoveel mogelijk naast me neer te leggen. Ik blijf me focussen op mijn eigen missie en bedrijf. Daarnaast stuur ik mijn copycats liefde: ik hoop dat ze snel een manier vinden om op hun eigen manier een succesvol bedrijf neer te zetten!

Heb jij ervaring met copycats? Vertel het me in de comments!

Marjan van de bult Liefs Marjan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top