Van online naar offline netwerken

Van Online naar offline netwerkenMet dank aan sociale media is het makkelijker dan ooit om te netwerken. Je kunt iedereen die je interessant vindt online volgen en reageren op hun berichten. De drempel ligt online toch een stuk lager, het voelt bijna niet als netwerken. Actief je (online) netwerk vergroten is daarom echt een goed idee; je kunt niet alleen oefenen met jezelf in de kijker spelen maar ook ervaringen en kennis uitwisselen met ondernemers over de hele wereld. Dat kan het zomaar heel goed uitpakken – zo heb ik al meerdere online connecties gelegd die ik later in “real life” ook heb opgezocht! Maar hoe kom je nu achter je schermpje vandaan en ga je van online naar offline netwerken? Ik vertel je hoe ik het doe.

 

Zowel online als offline netwerken is voor ondernemers belangrijker dan ooit. Waarom en hoe je er vandaag nog mee kunt beginnen, vertel ik je in dit artikel. Netwerken doe je niet alleen om je eigen netwerk uit te breiden, maar ook om andere ondernemers te inspireren én om door hen geïnspireerd te worden. Hoe fijn is het dat dit tegenwoordig niet alleen maar offline kan, maar ook online!

Online netwerken doe je zo

Ik volg bijvoorbeeld ondernemers die aan de andere kant van het land wonen, of zelfs aan de andere kant van de wereld. Op deze manier kan ik toch ervaringen uitwisselen, kennis delen en vragen stellen aan andere ondernemers zonder dat ik ze “in het echt” hoef te ontmoeten.

Om online te netwerken heb je eigenlijk alleen een profiel nodig op het sociale-media-platform waar jij je het prettigst bij voelt (of bij meerdere ;)). Waarom je als ondernemer sowieso actief wilt zijn op sociale media, vertel ik je in dit artikel. Het is dan aan jou om actief mensen op te zoeken en te volgen die je interessant vindt: bekende ondernemers bijvoorbeeld, maar ook ondernemers bij jou in de buurt kun je makkelijk vinden op sociale media.

Met “actief volgen” bedoel ik dat je echt investeert in het opbouwen van een relatie. Ga het gesprek aan! Reageer op posts, stuur een persoonlijk bericht of laat op een andere manier zien dat je iemand en wat die doet interessant vindt. Vergeet niet je eigen profiel te vullen met toffe informatie over wie jij bent en wat je doet!

Van online naar offline netwerken

Daarmee wordt de stap van online naar offline netwerken een stuk kleiner. Wat veel mensen namelijk vergeten, is dat offline netwerken al online begint. Als ik bijvoorbeeld naar een evenement ga, check ik altijd van te voren de gastenlijst. Zo kan ik alvast voorbereidend werk doen: ik kijk wie er komen en met wie ik op het evenement even wil kletsen. Dan ga ik ze online volgen en begin het gesprek via hun sociale media kanalen. Op die manier kan ik ze al een beetje leren kennen – en zij mij – waardoor het op het evenement bijna voelt alsof je een oude bekende tegenkomt.

Tip: op het moment dat jij online helemaal jezelf bent en jezelf laat zien, is het makkelijker om daar offline over te praten. Zo houd je de verwachtingen in lijn en komt je gesprekspartner niet voor verrassingen te staan. Houd dat dus in de gaten wanneer je online actief wordt!

Netwerken = verbinden

Netwerken gaat om verbindingen aangaan en relaties opbouwen met andere, interessante ondernemers. Dit kun je zowel online als offline doen, maar de perfecte combinatie zit natuurlijk in het midden. Door zowel online als offline actief je netwerk te vergroten, creëer je steeds weer kansen voor jezelf als ondernemer!

Vind jij het makkelijker om online of offline te netwerken? En hoe doe je dat dan? Vertel het me in de comments!

Marjan van de bult Liefs Marjan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven