Doelen stellen: wordt 2020 jouw beste jaar ooit?

Doelen stellen 2020Januari, de maand om nieuwe doelen te stellen en je werk een boost te geven. Januari geeft ons altijd een bijzonder gevoel. Een moment om je leven echt te veranderen. New year, new me?
Als doelenfanaat en iemand die elke ochtend met mijn miracle morning begint, vind ik deze periode heerlijk. Het voelt als een nieuwe start. Toch verbaas ik me er over hoeveel ondernemers hun doelen niet helder hebben aan het begin van het jaar. Misschien valt het extra op omdat ik de laatste tijd ontzettend veel gesprekken met ondernemers heb gevoerd. Zo ben ik kort geleden met een nieuwe groep begonnen, waar geen van de tien deelnemers hun doelen helder had…

 

Het kan ook overweldigend lijken. Harde doelen, zachte KPI, je omzet en is het allemaal wel realistisch?

Concretiseer jouw doelen voor 2020

Ik heb de afgelopen tijd met ontzettend veel ondernemers om tafel gezeten. Van net startende onderneemsters tot onderneemsters die al een behoorlijke tijd bezig zijn. Ondanks dat iemand jaren ervaring kan hebben, een realistisch beeld van hun doelen hebben veel ondernemers niet. Op mijn vraag of ze afgelopen jaren wél hun doelen hebben behaald en hun ideeën hebben uitgevoerd, antwoord het merendeel van de ervaren ondernemers dat dit eigenlijk niet het geval is. Veel ondernemers realiseren hun doelen niet.
Hoofdreden hiervoor is dat ze hun doelen uit de losse pols hebben geschud. Het is niet gebaseerd op cijfers, trends of ontwikkelingen. Ook zijn doelen niet concreet genoeg. Vraag ik de gemiddelde ervaren onderneemster wat ze wil bereiken dan noemt ze dat ze ‘echt wel weet waar ze heen wil’ maar tijd en ruimte om dit uit te schrijven nemen ondernemers zelden.

Mijn ervaring is echter als je doelen niet concreet genoeg zijn en niet op papier staan, dan kan je ze ook niet tot een concreet plan maken en verzand je in de sleur van alledag. Dit is zonde!

Concretiseer je doelen

Jouw doelen blijven jouw doelen:

Welke doelen wil JIJ bereiken in 2020

Ik vind het onwijs belangrijk dat je op zoek gaat naar een manier waarop je jouw doelen kan omzetten tot een plan. Dit hoeft absoluut niet groots te zijn. We worden vaak overweldigd door KPI’s, lijstjes, methodes en analyses, maar het kan ook heel simpel.
Zo zat ik laatst met een beginnende onderneemster die voor dit jaar al doel had: ik wil dit jaar 12.000 winst uit mijn bedrijf halen.

Hier kan je wat van vinden. Is dit niet te klein? Ben je dan wel onderneemster? Maar met haar doel: 12.000 winst was zij tevreden, ze wist dat het realistisch was en dat ze met dit doel wel haar eigen plan kon trekken, genoeg ruimte had om dingen uit te proberen en in haar eigen tempo haar doel kon bereiken. En daar gaat het toch om? Jij moet jouw eigen doelen kunnen bereiken.

Met dit duidelijke doel voor ogen hebben we samen de stappen opgeschreven die zij moest gaan nemen. Zo had ze haar doel en een duidelijk plan waaraan ze in 2020 kan gaan werken.
Dit vind ik super belangrijk! Ik hoop echt dat iedereen die dit leest gemotiveerd raakt om haar doelen concreet op te schrijven en de tijd neemt om jouw plan concreet te maken. Ga met je eigen doelen aan de slag, want het is zo belangrijk!

Gelukfabriek tip:

Vind je het lastig om je plannen voor 2020 al helemaal helder te hebben? Maak het kleiner. Maak eerst bijvoorbeeld een plan voor het eerste kwartaal (januari, februari en maart) zo blijft het behapbaar, maar motiveer je jezelf wel om je doelen echt te gaan najagen!

Weet je niet zeker of je doel concreet genoeg is? Vertel mij je doel voor 2020 en ik geef je feedback in de reactie hieronder! Welke doelen heb jij je dit jaar gesteld?

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs en ander nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

Marjan van de bult Liefs Marjan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven