business-coaching-geen-resultaat

Als business coaching geen resultaten oplevert gaat het hier waarschijnlijk mis

Business coaches zijn populairder dan ooit. En dat is logisch, want het is supergoed om jezelf te laten coachen en trainen door iemand waar je veel van kunt leren. Maar wat nou als business coaching geen resultaat oplevert? Om me heen zie ik dit veel gebeuren bij ondernemers die zich intensief laten coachen: hun bedrijf komt ondanks alle coaching maar niet van de grond. In dit artikel leg ik je uit waar het door komt dat de resultaten achterblijven (en wat het te maken heeft met die business coaches). 

 

Nu ben ik zelf business coach, dus ik zal natuurlijk de laatste zijn die zegt dat het inhuren van een coach een slecht idee is. Het is juist heel slim om je te laten begeleiden door een coach, omdat die je kan helpen, inspireren en wijzen op je blinde vlekken. 

 

Inspiratie is goed, strategieën kopiëren niet

Waar het echter misgaat – en wat ik echt veel zie gebeuren – is dat mensen helemaal opgaan in de coach die ze inhuren. Soms lijkt het wel of ze hun coach aanbidden! Ze plaatsen de coach op een voetstuk en nemen alles wat die coach doet over. Hele systemen worden gekopieerd. Je ziet het vaak ook in de content: in bijna elke post staat een verwijzing naar de coach in kwestie. 

Wanneer je echter klakkeloos systemen en strategieën van een andere ondernemer – of je business coach – overneemt, zul je nooit de resultaten behalen die je wilt. Want: 

  • De strategieën die jouw business coach toepast, passen misschien helemaal niet bij jouw bedrijf
  • De ideale klant van jouw bedrijf is waarschijnlijk heel anders dan die van je coach – zo niet heb je jezelf wel in een hele aparte constructie gewrongen
  • Jouw business coach heeft waarschijnlijk hele andere doelen en dromen, en daarmee andere resultaten te behalen

 

Hierdoor blijven je resultaten achter

Doordat je de strategieën klakkeloos overneemt, maar niet eigen maakt, blijven de resultaten achter. Je bedrijf komt niet van de grond, je behaalt jouw doelen niet. Niet gek als je bedenkt dat je de strategieën van een ander probeert toe te passen op jouw dromen en doelen. 

Veel mensen coach-hoppen daarom: de strategieën van de ene coach leveren niet de gewenste resultaten op, dus gaan ze op zoek naar een ander. Maar als daar weer hetzelfde gebeurt – op een voetstuk plaatsen, alles een-op-een overnemen, niet eigen maken – blijven de resultaten weer achter. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel van business coaches waar je maar heel moeilijk weer uitkomt. 

 

De oplossing voor achterblijvende resultaten ondanks strategieën van je business coach

De oplossing zit ‘m in het onderzoeken hoe je de strategieën van je business coach eigen kunt maken. In plaats van het zomaar over te nemen, is het belangrijk dat je bedenkt “hoe werkt dit voor mij?” Pas als je snapt waarom je dingen doet, waarom dat wat je doet wel of niet voor je werkt; pas dan kun je toewerken naar een winstgevend bedrijf. En dan ben je pas geloofwaardig, omdat je niet bij elke switch van business coach nieuwe strategieën toepast. 

In mijn eigen trainingen en tijdens mijn coaching maak ik dit stuk super belangrijk. Ik wil dat je jouw eigen-wijsheid als ondernemer blijft gebruiken, je kwaliteiten blijft inzetten. Natuurlijk help ik je die dingen te ontwikkelen en kijk ik met je mee hoe je het kunt inzetten. Ook zal ik mijn kennis en ervaring met je delen, maar niet met het doel dat je heel mijn strategieën kopieert. 

Wat voor de een werkt, werkt niet voor iedereen

Werken met een business coach die je strategieën laat kopiëren zonder te onderzoeken of die wel bij jou en je bedrijf passen, is dus gewoon zonde van je tijd, je geld en je eigen-wijsheid. Ga liever op zoek naar iemand die jou kan versterken en met je mee kan kijken naar hoe je jouw kwaliteiten in kunt zetten voor een winstgevend bedrijf!

 

Heb jij al eens samengewerkt met een business coach? En leverde dat de resultaten op die je graag wilde? Tof als je je ervaring wilt delen in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven