talenten ondernemer

3 TALENTEN DIE JE MOET HEBBEN ALS ONDERNEMER 

Ze zeggen weleens dat je veel lef moet hebben om te ondernemen, dat een ondernemer een ‘ander soort mens’ is… maar welke talenten komen jou als ondernemer nou echt te pas? Spoiler alert; zonder deze drie talenten kan je nog steeds een keigoede ondernemer zijn, al gaan de talenten je wel helpen. Heb je nu geen talent voor alle drie? Ik vertel ook hoe je het dan slim kan aanpakken! 

  

Talent 1:  Groot denken 

 

Als het om onze eigen investering gaat, zijn we vaak te voorzichtig, we denken in uurtje of per klant, maar juist groot durven dromen levert je interessante inzichten op. Wat als je opeens 10 mensen zou aannemen? Hoe zou je je onderneming dan inrichten? 

Het punt van groot denken is dat je zoiets al bovenstaande echt niet meteen hoeft doen, maar je vind in deze gedachtegang misschien al wel een verandering die ook zonder tien man personeel jou vooruit gaan helpen.  

Mensen die als talent ‘groot denken’ hebben zijn vaak visionair. Ze zijn optimistisch en durven ook risico’s te nemen. De keerzijde van dit talent is dat sommige ondernemers ook té optimistisch zijn, op het naïeve af en daardoor onbezonnen in een grote investering stappen, zonder alles goed te hebben uitgedacht. Pas er dus wel mee op!  

  

Vragen die dit talent kunnen ontsluiten; 

  • Wat als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen? 
  • Stel je actie plan duurt 6 maanden, wat zou je anders doen als je het in 1 maand moest doen? 
  • Wat als je tien keer zoveel klanten in een keer wilde bereiken en zou kunnen helpen, hoe zou je onderneming er dan uit zien? 

  

Talent 2: Financieel  aangelegd  

  

Ik word er zelf altijd een beetje kriebelig van, ondernemers die alleen maar over hun omzet praten… maar doordat hier vaak over wordt opgeschept, kom ik helaas ook veel ondernemers tegen die alleen naar omzet cijfers kijken…
Je omzet kan nog zo hoog zijn, als er maar tien procent winst op zit, blijft er aan het einde van de maand niet veel over. Dit is dus een voorbeeld van ondernemers die dit talent niet hebben. 

  

Het is als ondernemer een fijn talent om financieel onderlegd te zijn. Je hoeft echt niet alles zelf uit te zoeken (leve de boekhouder) maar als je een beetje weet hoe je prijzen in elkaar zitten, wat voor marge erop zit en waar je rekening me moet houden qua belasting, kan je veel beter je prijzen bepalen en slim financieel keuzes maken.  

Nadeel van dit talent is dat je te veel in cijfertjes blijft hangen, uiteindelijk zit het niet allemaal in punten en komma’s. 

  

Talent 3: Flexibel zijn 

  

If it doesn’t work, change the path, not the goal.  

Een gedachte die ik als ondernemer vaak herhaal. Ondernemen betekent automatisch onzekerheid. Flexibel met veranderende situaties omgaan is dus een pré. Hoe flexibeler jij je kan opstellen, hoe minder stress je waarschijnlijk ervaart als iets niet zo loopt als je had gedacht.  

Het grote gevaar van dit talent: met alle winden meewaaien. Vandaar die eerste uitspraak: don’t change the goal. 

  

Heb je nou deze drie talenten als ondernemer niet? Om jouw eigen talenten aan te boren en vanuit talent te gaan ondernemen kan je bij mij de TMA af afnemen. Wat is de TMA? De TMA (Talent Motivatie Analyse) is een die je helpt om je talent te ontdekken en te ontwikkelen, zodat je gelukkiger en effectiever in je werk wordt. 

  

Zo weet jij precies hoe je jezelf in je onderneming kan inzetten en waar je voor moet oppassen. Mij gaf het persoonlijk veel inzicht en ik heb behoorlijk wat dingen in mijn bedrijf omgegooid. Even wennen, maar nu onderneem ik meer vanuit mijn kracht en van dat geeft veel energie! 

 

Boek de Business Boost inclusief TMA 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven