gelukfabriek, vrouwelijk leiderschap

Vrouwelijk leiderschap: zo denk ik erover

Er is veel te doen rondom het thema vrouwelijk leiderschap. Het wordt enorm gestimuleerd, aangemoedigd en omarmd: vrouwen mogen meer “de regie pakken”, zichzelf laten zien. Ik vind het een lastig thema, waar ik veel over nadenk. Ja, vrouwen mogen absoluut gaan staan voor hun kwaliteiten, maar mannen net zo goed. Hoe ik denk over vrouwelijk leiderschap – en leiderschap in het algemeen – vertel ik je in dit artikel. 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik geloof niet zo in leiderschap pakken “omdat we daarin iets te doen hebben”. Ja, er mag veel meer balans komen tussen mannelijke en vrouwelijke energie. Ja, vrouwen mogen veel meer gaan staan voor hun kwaliteiten. Ik vind echter niet dat de mannen er daarom mee moeten ophouden. 

Ga staan voor wat je goed kunt

Er zit biologisch en fysiologisch nu eenmaal verschil tussen mannen en vrouwen. Al jaren zijn we op zoek naar meer gelijkheid – daar is niks mis mee. Ik gun het iedereen om de regie te pakken en te gaan staan voor wat ze goed kunnen. 

Voor mij is het belangrijker dat we kijken naar wat goed is voor het bedrijf. Welk persoon heeft de beste competenties en kwaliteiten voor een bepaalde functie? Of dat een man of vrouw is, zou geen verschil moeten maken. 

Traditionele rollen in de moderne tijd

Ik weet ook dat wij vrouwen minder makkelijk uitkomen voor waar we goed in zijn. We spreken ambities minder makkelijk uit. Tel daarbij de traditionele rolverdeling bij op: de mannen gingen op jacht en zorgden voor het voedsel, de vrouwen regelden alles thuis. Je ziet nog steeds dat vrouwen die verzorgende rol op zich nemen. Soms denk ik dat het helemaal oké is, dat verschil tussen mannen en vrouwen. 

Tegelijkertijd hoor ik ook de “wij vrouwen moeten groots” uitspraken. Vrouwen “hebben wat te doen”, en dat is niet meer alleen het zorgen voor de kids. Het vrouwelijk leiderschap wordt enorm gestimuleerd: alles voor de vrouwelijke empowerment! 

Hierdoor kan het voelen alsof je in een enorme spagaat komt tussen wat je wilt en wat “hoort”. Rechtsom of linksom: als je ambities uitspreekt, trekt men je rol als moeder de vrouw in twijfel. Andersom is het ook niet snel goed – we hebben immers “wat te doen”.

(Vrouwelijk) leiderschap: we hebben allemaal wat te doen

Mijn mening is dan ook: doe vooral wat goed voelt. Laat je niet meeslepen in termen als “je vrouwelijke leiderschap omarmen” en “we hebben wat te doen”. Wat je te doen hebt, is lekker wat jij zelf wilt! Dat geldt voor vrouwen, maar net zo goed voor mannen. We zouden allemaal rollen en functies moeten pakken waar we blij van worden, waar we goed in zijn, waar ondernemingen baat bij hebben. Niet omdat het “hoort” of omdat het “moet”, maar omdat je er blij van wordt. 

Heb je ambities? Tof! Ga ervoor. Wil je thuis bij je gezin zijn? Ook goed! Doe dat dan vooral. Laat je niet verleiden tot de rollen die voor ons bepaald worden en de verwachtingen van mensen om je heen. Lekker doen waar jij blij van wordt, daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.  

Hoe ga jij om met de druk van vrouwelijk leiderschap? Laten we het erover hebben in de comments.

1 gedachte over “Vrouwelijk leiderschap: zo denk ik erover”

  1. Helemaal mee eens! Wees lekker jezelf, want daar ben je het allerbeste in. Volg de fluisteringen van je hart en ga voor de dingen die je blij maken, ongeacht wat een ander doet of daar van vindt. Dat is wat je te doen hebt en een voorbeeld in kunt zijn voor de jongere generatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven